Tuesday, June 26, 2007

До Якоруда и назад

http://e-vestnik.bg/1505/

26 Юни 2007

, "Електронен вестник"

Млади помакини с дънки и забрадки.

Якоруда е градче в долината между източните склонове на Рила и Западните Родопи. Близо до Велинград, Банско и Разлог. Повечето му жители са помаци - мюсюлмани, чийто майчин език е българският. При официални преброявания обаче, 2/3 от жителите на Якоруда се самоопределят като турци. Тук, по
време на избори, ДПС печели с разбиваща преднина.

Според историците, помаците в този район на България са наследници на българи-християни, потурчени по време на османското робство, които днес се “турчеят“ под влияние на религията, политически си убеждения и традицията.

В събота по главните улици на Якоруда движението на коли е спряно заради големия пазар, на който идват и хора от съседни селища. Никой не работи, с изключение на 2-3 забрадени жени, които пасат добитък по ливадите на планинските склонове.

В града цари оживление. Всички са навън, разхождат се, приказват си, пазаруват. Възрастните жени са облечени с дълги шарени рокли, подобни на престилки, носят забрадки, а някои – шамии. Младите девойки са с по-модерни дрехи, но много от тях също са със забрадки. Настроението е приповдигнато като в празничен ден. Заведенията са пълни, магазините са отворили широко вратите си, но мъже и жени с мюсюлманска вяра не се събират на едно място. Те дори не се поздравят, когато се срещнат на улицата, а просто се разминават и вероятно само с поглед си дават знак, че се познават.

Младите девойки-мюсюлманки в пазарния ден се кипрят и се разхождат пред погледите на всички, но само под роднинския патрул на майката, по-голямата сестра, бабата или лелята. Не се срещат момичета и млади жени без по-възрастна придружителка, освен ако не са християнки. Някои девойки от по-консервативни мюсюлмански семейства са облечени от главата до петите в черно, въпреки че температурата на сянка е към 40 градуса.

В това време по-младите мъже седят по заведенията или се разхождат на групи, приказват си, оглеждат се и коментират. При тях е по-трудно да се разбере кой каква вяра изповядва. Прави впечатление, че вместо баби, по пейките в Якоруда са насядали дядовци, които си бъбрят увлекателно на български с македонско наречие.

Близо до Якоруда се изпълнява проект, финансиран от ЕС по линия на програмата ФАР. Проектът се нарича „Якоруда – по пътя на виното, катрана и дървесината“. Като част от него, това лято в Рила на 1 700 метра надморска височина се извършват археологически разкопки. Целта е да бъда разкрита крепостната стена „Калята“.

Мариела Инкова, ръководител на разкопките и научен сътрудник в Националния исторически музей, води всеки ден група от 25 души, които работят на крепостта. Предполага се, че „Калята“ е изградена най-рано в периода на късната античност – 1-6-и век, а съществуването й е продължило до 14-15-и век по времето на Второто българско царство.

Общ изглед на Якоруда, между Рила и Родопите. Снимки: авторката

Сред най-любопитните находки на археолозите са долиумите (подобни на големи делви съдове за съхранение на зърнени храни), желязна ножица за стригане на овце, голям хлопатар, както и много железни фрагменти – клинове, нитове, подкови. Намерена е и една късноантична монета, която още не е датирана точно, но по предварителни данни е от 1-3-и век.
В момента разкриването на крепостта значително е напреднало, но археолозите ще работят до края на месец юли. По проекта са предвидени средства за аварийна консервация. Всички открити стени ще бъдат леко надстроени.

Още преди разкопките, археолозите забелязали, че 2 от стените са били разкрити преди това от иманяри и се виждали ясно на повърхността. „По принцип иманярите постоянно ходят там с металотърсачи и ровят“, казва Мариела Инкова. Ето защо в момента тя се опитва да издейства от общината пазачи за крепостта. „В противен случай иманярите пак ще се върнат на „Калята“ през късната есен, щом приключим работата си по проекта“, опасява се археоложката.

В нейния екип работят 15 жени, повечето от тях помакини. Като човек, поживял малко сред местните, Мариела казва, че хората в Якоруда са сърдечни и дружелюбни, независимо дали са християни или мюсюлмани.

Природата в околностите на града е божествено красива, а въздухът - кристално чист. В градчето прохожда еко-туризмът. Освен отблизо, „Калята“ може да бъде наблюдавана и от малко, прохладно хотелче, което предлага на гостите си отлично обслужване на прилични цени. Оказа се, че неговият управител - Оник - е с арменски произход. Името му отговаряло на Иван.

Оник не подви крак от работа, защото и хотелът, и ресторантът му бяха пълни с хора. Той се шегуваше с всички и следеше посетителите да са доволни.

А как да бъдат иначе? Там, срещу величествените склонове на Рила и Родопите, българи, турци, помаци, арменци просто са част от природата.

9 comments:

  1. Как не ви е срам? Как можете да продължавате да пишете такива живкови изцепки от възродителния процес? Толкова време ни мачкахте(вие ченгетата) и пак продължавате. Писнало ми е от лъжите ви. Не разбрахте ли, че не остана умен човек, който да не знае, че помаците не са приели Исляма на сила? Вижте какво пишат Хелзинксите комитети на съседните държави за помаците, вижте какво пишат историците от чуждите университети? Не можете ли да отидете в поне едно старо мюсюлманско гробище и да прочетете годините на надгробните плочи? 1-2 век по Хиджра или 8-9 век по Григориянския календар - столетия преди да дойдат турците. Защо криете истината за Момчил Войвода - навсякъде във византийските източници е споменаван като Миметил (помашкото Миметь)? Защо в учебниците по история не пишете за помашката държава от 1878 - 1886 година? Защо не пишете и за Гюмурджинската република, геноцида в Чеча през 1912 година и възродителния процес? Вместо това пишете добре скроени лъжи като тази за потурчването. Нямате ли съвест? Нямата ли срам? Не мислите ли, че като умрете ще отговаряте за постъпките и лъжите си и няма да ви бъде простено ако не се разкаяте и поправите? Къде се е чуло и видяло в Чеча да има християнски находки? Няма открит нито един кръст! За какви християни, приели Исляма ми говорите? Отворете си учебника по история и прочетете за двете арабски обсади на Константинопол от 7 и 8 век. Прочетете и за ненавистта на родопчаните към Християнството, породена от християнската Византийска империя - смъртен врак на траките от Родопите. Дори такива поръчкови писатели като Николай Хайтов си признават за ислямизирането на помаците. Вземете се вразумете и престанете с това насаждане на българско самосъзнание в помаците и умраза към турците. Вие сте срам и позор за цялото модерно общество. Вашите лъжи за помаците и турците са като едно мазно петно в учебник по история - луксозно издание. Стига толкова!

    ReplyDelete
  2. Ei, priatel, za koe tsialo moderno obstestvo govori6, za turskoto li? Razbira se, 4e e imalo i hora, koito edno vreme dobrovolno sa si smeniali viarata, no e imalo i takiva, koito sa bili izbivani ot turtsite zaradi nejelanieto si da napraviat tazi stypka. Sravnenieto ti na imeto Mom4il s Mimet mi prili4a mnogo na turskite napyni da iskarat Agamemnon Aga Miumiun. POmatsite govoriat bylgarski, priateliu. I to po 4ist ot samite hristiani. A 4e niakoi sa znaeli turski ne e pri4ina da se broiat blizo i do turtsite, kakto iskat ot Istambul, zastoto i trimata mi pradiadovtsi sa znaeli turski, no ne zastoto sa bili takiva, a zastoto e triabvalo da se opraviat po niakakyv na4in s tezi pogantsi.
    Ako ima6e taki dokazatelstva, otdavna staiha da stanat dostoianie(za koito govori6), zastoto v Bylgaria ima dostaty4no elementi, koito biha dokazali s udovolstvie, 4e bylgaromohamedanite ne sa 4ast ot bylgarskia narod..I ne zabraviai.... Religia i narodnost ne e edno i systo..

    ReplyDelete
  3. real pomak,какво всъщност искаш да кажеш с това,дето си го написал?или просто си гневен на някого?бъди поздравен!

    ReplyDelete
  4. Българите казват,какви турци са помаците,като не знаят турски.Аз пък питам.. Какви българи сте вие като не знаете прабългарски език?:) бъдете поздравени

    ReplyDelete
  5. "real pomak"

    смешни са нещата които говориш. Когато княз/цар Борис е изклал половината си боляри ти ми твърдиш че имало мюсуумани в Родопите. Ти мислиш ли че е възможно таква общност да се съхрани, ей един зар е изкалл неговите си хора защото не са искали да стант християни апък ще остави някои си да бъдат друговерци. Наивен си като малко дете.
    В онези време всички друговреци са били изклани... Така че всички спеколаци за мюсомани на балкани те пред 14 век са смехотворни....
    Ами да не би и босненците и те са мюсопмани от 8-9 ти век и тези в Албания и торбешите в македония и те ли?

    ReplyDelete
  6. Поздравявам те за това, че си интилигентен и креативен Real Pomak. Де да имаше повече като теб, които да познават истината и да я защитават. Добре е, че има и такива помаци, които добре помнят всичко, което им е разказвано от дядовците им за това кои са и от кога са. Не се ядосвай за отношението на държавата към помаците-то не е от днес, нито е от вчера, от векове са правени опити за асимилация и унищожение на това население в границите на България. Важното е да знаеш ти за себе си и за своето поколение кой си и какъв си. Все едно е кой ще ти каже, че си някой друг. Най-голямата глупост е, че помаците са определяни като българи мохамедани!
    Същото като да кажем мохамеданство. Няма такава религия! Религията е ислям, а тези, които я изповядват са мюсюлмани. А езикът, на който се молят мюсюлманите е арабски. Независимо къде живеят, мюсюлманите са различни като етнос от християните и всеки опит да се търсят общи корени е най-малкото несериозен. Лошото е, че всички подобни опити предизвикват напрежение в общиството. Но някои си нямат друга работа.

    ReplyDelete
  7. Не съм съгласен с Aky по няколко точки:
    1. Паметта на помаците за нещата, разказвани от дядовците им, стига до 150-200 години назад. Всичко, ставало преди това, се предтавя както на човек му се иска, а не както би могло да е.
    Елементарен пример е, че за 100 години родопските ахряни приеха новото за тях прозвище помаци, което преди това е използвано само в Северна България.
    2. Погрешно е твърдението, че:
    "Независимо къде живеят, мюсюлманите са различни като етнос от християните и всеки опит да се търсят общи корени е най-малкото несериозен."
    Примери, че хората от един етнос могат да бъдат и християни, и мюсюлмани, има премного. Например албанците са основно мюсюлмани, но има и доста християни. И двете религиозни общности са си все албанци.
    Също и сред арабите има християни, и то от близо 2000г. Но и едните, и другите са араби.
    3. Също така не е коректно и твърдението, че:
    "Най-голямата глупост е, че помаците са определяни като българи мохамедани!"
    Определяни са като мохамедани, защото можеха да бъдат и алиани. Както християните са католици, православни, протестанти... А думичката "българи" отпреде е заради научно доказания им произход от българската етническа група, както и заради езика.
    Разбирам, че за много помаци е направо кощунство да се смятат за братя на някакви си българи - "кауре", но редица статистики от османската епоха доказват, че селища, в които днес живеят помаци, преди 4 века например са били населени с християни, които са плащали съответния данък "джизие"... Или помаците са наследници на тези християни, или са пришълци... както ви харесва.
    Но да се използват като аргументи измислици за мюсюлмански надгробни паметници от 8-9 век... или, че Момчил е помак, след като всички съвременни автори като Кантакузин и Никифор Григора го наричат българин... това е несериозно!

    ReplyDelete
  8. real pomak любопитно ми е тези твои сведения от къде са и от колко достоверни източници! Защото многобройните достоверни източници твърдят съвсем други неща! Аз съм потомък на най-големия смолянски род... от много поколения се знае историята не само на моя род, но и на моя роден край! Родът ми помни и страшните кланета и принудителното помохамеданчване на населението в региона! За какви плочи от 1-2век говориш ти? Всичко е записано и в документи и лесно може да се провери достоверността им! Помаците никога не са били друг отделен етнос, колкото и на някои да им се иска! Като един от многото, които познават историята ще ти кажа, че много от помаците също я знаят! Някои от тях също са от родове, които преди това са били християнски! Ненормално е по-такъв подъл начин да ви промоват самосъзнанието... ненормално е това да става от страна на мюфтийствата!Най-видните представители на помаците никога няма да кажат подобно нещо както вие!

    ReplyDelete
  9. Ako si realen pomak ot Yakoruda,trqbva da znae6 za Petyr 4opev-Pendjiko i vseki poma6ki rod ot koi hristiqnski e proizlqzyl.Ne se zablujdavaite ve4e be bratq mohamedani.

    ReplyDelete