Sunday, May 18, 2008

Названието "Помак" е вредно

Названието помак е вредно!

Източник: "Нов живот"

Някои се опитват да обособят част от народа ни в отделен етнос

Благой ТОПЧИЕВ



След демократичните промени в нашата страна в медийното и общественото пространство с всяка изминала година все по-упорито се пуска в обръщение понятието “помаци”. С него се именуват една част от българите, живеещи предимно в Родопите и в Пиринския край. Пишат се книжлета, статии, правят се репортажи. Дори се харчат пари за телевизионни филмчета като се разпалват някакви си огънчета. Убеден съм, че авторите и спонсорите дори не са и помисляли каква ще е ползата от тях за тези, на които са посветени.
За голямо съжаление на това пригласят политическите партии, неправителствените организации с една единствена цел - да извлекат някаква си ползица за реализиране на своите политически амбиции.
Официалните държавни власти дума не отронват по този въпрос, което може да се приеме, че негласно подкрепят изразените мнения, позиции, становища в медиите, на конференции, съвещания, дискусии, митинги, социологически изследвания и телевизионни филмчета. Разбирам, че се търси някакво улеснение, за да се открои тази част от българското население, за което става дума. Но ако малко повече помислим, ако се задълбочим, това в бъдеще ще засегне не само интересите на българите мохамедани, но и националната сигурност на България.
Нашата общественост не може да приеме факта, че на практика държавата е харизала родопските българи на влиянието на ислямски религиозни институции и известни на всички нас партии, които охотно, необезпокоявани от никого, реализират своите политически, идеологически и религиозни цели. Те определено считат Родопите, Рила и Пирина за свои територии и ревностно ги пазят от влиянието на други политически сили. В тяхна подкрепа умишлено е и изборът на родопски българин за главен мюфтия. Целта е ясна - да се засили влиянието на ислямския фанатизъм сред българите в Родопите и другите райони, да бъдат ислямизирани, т.е. турцизирани и по такъв начин да продължи тяхното отчуждаване от останалото българско население.
В посока на това се поощрява строителството на джамии с минарета във всички родопски села и махали, за което се наливат финансови средства от ислямски държави и фондации. Такова архитектурно чудо не е познато за историята на Родопите. Може ли някой да отрече, че тези намерения и действия не са в полза на българските национални интереси. Учудвам се как не се трогват правителства, ръководства на български политически партии, видни общественици, както и авторитетни медии от изявленията на българи мохамедани от Якоруда и други села, че са турци, макар че вкъщи и на други обществени места общуват само на майчиния си български език и друг не знаят. И нещо друго, което е пагубно за родопските българи, за България. Зададат ли се избори, независимо какви - парламентарни или местни, названието “помаци” събужда амбициите на някакви си “вождове” от Жълтуша, Неделино и други населени места от Рило-Родопския масив и Пирина за създаване на помашка партия.
В това отношение се провежда организационна, идеологическа и разяснителна работа. Случайност ли бе обучението на Камен Буров от Жълтуша зад океана. Не зная какви са мотивите на тези “лидери” така ревностно да воюват за излюпването на помашка партия. Казват, че искат да откъснат родопското население от влиянието на ДПС, да насочат вниманието на правителството и цялото общество към проблемите на този слой от населението. Може би има нещо вярно в това. Но при всички случаи чувството за вождизъм е на преден план и вредата ще бъде много по-голяма, отколкото нищожната ползица. Определено това ще бъде опит изкуствено да се обособят част от българите в отделен етнос, каквито намерения и опити познава историята на България. По такъв начин ще се попречи на процеса за по-нататъшното формиране у родопските българи на дълбока убеденост за българския им произход и българската им принадлежност. Неминуемо ще започне обратен процес на отчуждаване от останалото българско население. Ето защо названието “помаци” е вредно. То подсеща, то гъделичка отделни “вождове” за помашки етнос, за помашка партия. Помашки етнос е нямало, няма и не може да има. По кръв и съзнание българите мохамедани в Родопите, Рила и Пирина са българи. Всеки, който посети родопско село, родопско семейство и ако проведе разговор, послуша песните, ако вникне в бита, традициите, обичаите, ако изучи суеверията, ще се убеди в техния български родов корен. Разгледайте облеклото на жените от Аврен, Девесилово, Малък и Голям Девисил, Тихомир и ще видите, че под фереджетата е скрита чисто българска носия.

2 comments:

  1. Как ми е писнало от "възродители", които да ми говорят за вредите от еманципацията на "възродените". Тоя идиот си и противоречи. Хем помаците били направлявани "против българщината" от Турция и ДПС, хем проектът за помашка партия бил вреден, че и взривоопасен... Докога ще живеем с фашистките идеи за етнически чиста нация и ще поддържаме дебилната забрана за създаване на етнически партии, каквато има само у нас и в Албания???
    И докога ще си затваряме очите пред очевидния факт, че докато държавата и обществото ни се държат с помаците като с чужди, те ще намират радушен прием в лоното на религията, била тя техния си традиционен мек вариант на исляма, или все по радикализираният уахабитски вариант? Докога кретени патриотари ще обвиняват жертвите на държавно насилие във фанатизъм заради това, че държат на имената и на единственият идентичностен маркер, който им е останал - религията? Ами покажете им, че ги приемате такива, каквито са, без навсяка дума да им натрапвате етническите си паранои, и тогава хората може би ще престанат да се връват на радикални ходжи и малоумни псевдоисторици, които ги изкарват траки. Истеричният ви нционализъм е първопричината на проблема, а не еманципациата на помаците, или социологическите изследвания. Не живеем вече в ХІХ век, дайте си най-сетне сметка за това

    ReplyDelete
  2. Карчо ли си, какъв си, що не си гледаш работата,а?! За съжаление всичко в тази статия е вярно. В Родопите усилено се работи и агитира срещу българщината и всичко българско, и този процес не е от вчера, а от години! 99% от мюсюлманите в България (помаци и турци) мразят всичко българко! Как тогава ние да се отнасяме с тези предатели, които иначе живеят в България, а същевременно я ненавиждат и мразят българите?!!!

    ReplyDelete